Kebun Mini (Edisi Berangan)

By Mizz Coki - Ogos 06, 2015

Sejak usia dah masuk pertengahan 30-an ni, lebih aman dan bahagia stay kat rumah masa weekend.Kalau dulu, asal tak kerja mesti nak buat 'kerja' lain iaitu merendek keluar.  Membazir duit pun ye, pastu malam penat melampau.  Tanda-tanda penuaan tu dik sebenarnya. Haha.

Dulu, suami bekerja kat satu company ni buat baja kompos.  So, secara tidak langsung, saya mendapat sedikit pengetahuan yang baja kompos ni memperbaiki tanah dengan menambahkan nutrisi jadi tanaman kita jadi gemok macam saya.  Faham?  Hahahaha... gelak lagi.

Balkoni rumah kita dipenuhi besi sidai kain baju, basikal Boboy dan Gabby, sangkar Nitnoy (Guinea Pig peliharaan kami), tray berak Chi Chi dan Momo, meja tempat menyusun periuk besen bagai... sounds like a dumpster to me.  Lagipun balkoni umah kami jenis tertutup, so tak ler nampak keselerakan bebarang kat situ.  

Oleh yang demikian, saya bagitau kat hubby, since kita weekend suka pergi Pasar Basah Stutong tu, beli cili, bawang etc etc.. apa kata kita tanam sendiri sayur-sayur simple kat umah?  Punyalah saya lukis plan (SIAP LUKIS DAN HANTAR VIA WHATSAPP OK?).  Akhirnya hubby kata OK. Yahooo yabbedabedooo!!  Errrmm.. actually saya ni mudah terpengaruh dan terinspirasi dari foto-foto yang saya Google.  Jom tengok!!



Penggunaan rak membuat susunan taman/kebun mini nampak lebih kemas dan teratur.


Yang ni dia letak kontena sebagai alas takut balkoni basah tapi awas, takungan air kena check selalu takut baby jentik-jentik berenangan.

Yang ni best, kamu ada jag plastik ke botol plastik yang besar yang terpakai, kitar semula.  Jimat duit beli pasu.

Ni super kemas.  Kalau siram ni air jangan banyak sangat kang meleleh keluar basah dan kotor balkoni jadinya.

Nah, nampak gayanya kena rajin kitar semula botol-botol minyak masak dan lain-lain lagi kalau nak jimat duit beli pasu.  Boleh pergi ke pasar lah hujung minggu ni nampak gayanya kan? Hehehee.. OK. Take care uols.

xoxo,
Mizz Coki

  • Share:

You Might Also Like

0 ulasan