Penjawat Awam Terima Kenaikan Elaun Perumahan, Bantuan Khas RM500

By Mizz Coki - Jun 19, 2015

Kisah hangat semalam,

PUTRAJAYA: Sebanyak 1.1 juta penjawat awam bakal menikmati kenaikan kadar imbuhan tetap perumahan berkuat kuasa November. Perkara tersebut diumumkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak ketika berucap pada Majlis Perdana Perkhidmatan Awam ke-14 di sini.  Menurut Najib, kadar baharu terendah imbuhan tetap perumahan dinaikkan kepada RM300 sebulan berbanding RM180 buat masa ini.  Penyelarasan kenaikan itu akan dibuat secara berperingkat, sehingga Gred 41.  Ia bakal melibatkan implikasi kewangan RM1.04 bilion setahun.  Selain kenaikan imbuhan tetap perumahan, Najib turut mengumumkan bayaran bantuan khas kewangan RM500 kepada penjawat awam Gred 54 ke bawah, bagi meringankan beban mereka membuat persiapan menyambut Ramadan dan Hari Lebaran.  Bantuan khas ini turut dinikmati 700,000 pesara kerajaan yang menerima pencen dengan bayaran RM250.  Kedua-dua pembayaran akan dibuat pada 25 Jun ini melibatkan peruntukan RM1 bilion.

Berita ni macam biasa lah, setiap tahun penjawat awam dapat bantuan untuk Hari Raya, untuk persekolahan anak-anak.  Tapi ada ekstra bonus baiiik punya tahun ni.  Elaun Perumahan akhirnya dinaikkan dari RM180 ke RM300.  Ini barulah logik bhai.  Jangankan rumah, bilik sewa sekarang koman-koman dah RM400 sebulan kalau kamu duduk kat Kuching ni ha.  Sewa rumah toksah tanyalah.  Syukur kepada Tuhan di atas kenaikan elaun perumahan buat kami.

Sebenarnya, ada benda saya nak luahkan kat sini.  ..

1.  YANG KERJA SWASTA TAK HAPPY
Ramai pekerja swasta tak puas hati , banyak status yang saya nampak kat Facebook.  Asik-asik orang keje gomen yang dapat bonus.  Lepas tu, produktiviti tak boleh harap sangat.  Tak puas hati dengan perkhidmatan yang diberikan, orang gomen malas dan macam-macam lagilah tuduhan yang dilemparkan.  Kita sama-sama cari makan dik.  Saya ni kerja jadi Setiausaha kepada Pengarah, montot saya makin lebar sebab duduk terlalu lama.  Jarang sekali orang nampak saya keluar lunch sebelum jam 1 petang dan balik ke ofis pukul 3 petang.  Saya yang menurut perintah tau.

ORANG INGAT ORANG GOMEN REAKSI NYA BEGINI BILA DAPAT KENAIKAN IMBUHAN, BONUS DAN SEBAGAINYA;Hakikatnya sama aje.... orang gomen bila gaji naik, mulalah koperasi itu, bank itu bank ini, bagi offer macam-macam untuk kakitangan kerajaan buat loan peribadi, nak-nak depa tau la ni bulan puasa.  Ramailah yang akan buat pinjaman peribadi untuk beli perabot dan membeli-belah serta melancong.  Percayalah, saya hari-hari dok nampak permohonan yang mintak pengesahan dari ketua jabatan, paling banyaklah masa bulan puasa, masa orang nak Raya.  Pastu bila ambik loan maksima pastu bila pegi ATM masa hari gaji (payday) reaksi sekor-sekor macam ni........2.  PENIAGA MESTI DAN PASTI NAIKKAN HARGA BARANG
Inilah dia.  Peniaga-peniaga yang tak berhati perut bila dengar gaji naik je pasti naikkan harga barang.  Padanlah orang kerja swasta mengamuk kat kami yang tak berdosa ini.  Seriously?  Kesianlah kat rakyat.  Kalau macam ni lah budaya nya, saya tak hairan kalau satu masa nanti nak beli gula dan beras macam nak beli emas.  Tak hairan,... tak mustahil.


Di sebalik semua ini, terima kasih kepada Yang Maha Kuasa kerana ini adalah rezeki dari-Mu sebenarnya.  Terima kasih Tuhan atas nikmat yang Kau kurniakan, walau sekecil apapun itu, aku bersyukur.


Sentiasalah bersyukur,
~ Mizz Coki ~

  • Share:

You Might Also Like

0 ulasan