Kisah Tidurlah Pulak

By Mizz Coki - Februari 22, 2013

Berapa jam korang tidur sehari?
Haaaaaa... kali ini nak cakap pasal tidur.
?? Ye??? Saya???



Krrrooohh zzzzz.. gggroohhhhh...
Tidur pukul 2 pagi, bangun pukul 6 pagi, kadang2 tu terbangun lebih awal.  Insomnia yang jadi habit agaknya.  Ni gara2 abang Penghulu masa kursus induksi umum tahun 2002 la punya pasal ni.  "Pat, serius..bini abang dulu beso engko ni lah... dia kurang tido wooo, tido kat lantai beralas tikar jadi bila tidur lambat, tidur terganggu lama2 berat dia turun."  Maka ayat2 inilah yang melekat di kepala sampai ke hari ini. Kurang tido, berat turun.  Jahanams.

Konsep yang sangat salah untuk dipraktikkan.

Kita lihat kenyataan di bawah.


10. Usia menjadi singkat: Mereka yang kurang tidur setiap malam berisiko mati awal.

11. 70% risiko mati muda: Golongan yang tidak cukup tidur lebih berisiko mati muda berbanding mereka yang tidur sempurna. Sumber | malaysiatopbloggers.blogspot.com



Salam Zamiera,  6-7 jam tu memang lah kurang sesuai. Takut2 kalau badan tidak cukup rehat, ia akan slow down your energy levels – jadikan Zamiera kurang semangat untuk execute aktiviti2 harian – lagi2 untuk tingkatkan aktiviti untuk kurangkan berat badan.

Nampak?  Jelas?  Nak jelas lagi baca sini : How Sleeps Affects  Your Weight Loss.
Eeeeeiiii... takleh la camni selalu, tapi apa boleh buat bila baring je mesti mata terkebil2.  Gila apa.  Nasib baik tak macam dulu.  Kurang tidur ni korang boleh senang senang kena jangkit dengan orang demam.  Badan pun jadi 'panas' sebab macam enjin kereta jugak kalau tak henti2 driving dia jadi panas.  Jadi untuk 'menyejukkan' panas badan, I consume 2000mg Vit. C setiap hari.  So far OK je, blom ada tanda2 demam walaupun satu ofis sekarang dah kena jangkit.  Ada yang batuk, selesema, panas badan etc.
Apa yang I buat setiap malam sampai bersengkang mata?  Banyak benda, dari update blog sampai menguruskan order dan akaun online biz.  Pastu otak ligat je pikir apa benda nak dibuat besok.  Sedar2 jam dah 2 pagi gitu.  Habis bila nak rehat kan?
Apa-apapun sekarang dah pukul 12 tgh malam.  Malam Jumaat pulak weh.  I chow dulu.
Eeeeeiiii!

OK, nite nite. Nak titun dulu
xoxo, Mizz Coki




  • Share:

You Might Also Like

0 ulasan