SMS Comel dari Pesaing! Wow. I'm So Impressed

By Mizz Coki - Januari 15, 2013

Masuk minggu ketiga tahun baru.  Setiap sisi kehidupan dah berubah.  Daripada tak sibuk menjadi sibuk gila babeng. Habengla .. habengla... hahahaha.. siot.  Welllll, honestly masa sekolah dulu paling benci dan jaki dengan subjek ala2 meniaga macam perdagangan dan ekonomi.  That's y lah I amik Sains Pertanian hanya untuk melarikan diri walhal takut giler dengan panas mentari!  Nama cikgu subjek ni pun ala2 pertanian dan alam semulajadi jugak. Tak silap I, Cikgu John Burung.  *Pitam!

Sejak tahun lepas, I dah mulakan perniagaan secara part time dan online dengan jayanya.  Jayanya bukan bermaksud, mendapat wang berganda berjuta tetapi jayanya semasa diuruskan.  Lepas tu baru belajar kuntau lain pulak.   Masuk bab advertising, marketing, sales etc.  Nasib baik berlaki dengan student Business Studies.  Dari beliaulah I mula memahami konsep dan kaedah pemasaran.  


Beliau jugak yang belikan buku ni masa kami pergi MPH Disember lepas.  
"You better read this kind of book.  Ignore your so called Confession of  Shopaholic and Horror stuff". 
Amik lu.  Laki dah sound.  Melawan ertinya derhaka.   Haha.
Ok boss!
Dah sebulan lebih baru masuk chapter ketiga.  Agak2nya tahun 2045 kut baru I habis baca.

BACK TO THE TOPIC.

Pada satu pagi Ahad nan indah, ditemani Kolo Mee semangkuk dan Kopi O Ais, tetiba ada sms masuk.
Sila baca dengan teliti.


Wah. Baik punya mukadimah.  Pelanggan dari Semenanjung lek lok je greet I dengan Selamat Sejahtera.  Bahasa pun pelik pelik.  Tak patut orang Cina ni, I rasa macam orang Bidayuh or Iban like me.



Wah. Nampak?  Nampak tak? I masih lagi bersopan-santun, mana tau orang pasang perangkap ke apa lah kan.  Biasalah darah tengah menggelegak at the boiling point.  

Well, ... sepatutnya I rasa macam benci gila tau bila kena personal attack macam ni tapi I fikir balik.  Eh, all this while, customers akan deal with my hubby.  Not me yeah.  So where did she get my number?  Oh, rupa-rupanya my friend ni berniat baik.  Maybe sebab dia nak perkenalkan this lady to me manalah tau that she can borong cheaper from me for her own sake lah kan.  Alih-alih, she provoked me in her own way which made me, unhappy.  Ok that is first.

Secondly, she is obviously has lower education.  Otherwise, she might know what the heck is a Facebook right?  I jual kat Facebook je.  I am yes, yes, I am from Kota Samarahan but doesn't mean that I macam taiko pergi kontrol market kat sana, lu gila apa?  Bukan I nak cakap besar lah kakak, my market dah tembus sejauh Jakarta, Indonesia dah.  My customers kan, 99% dari Semenanjung Malaysia.  I don't care if you dapat jual ke tidak.  Tak boleh ke bersaing secara sihat?  And cik kak, my price is valid for this month aje.  Untuk promosi.  Gila apa nak jual harga semurah itu.  And again, am not bragging, customers I tak main lah beli pek2 kecik 100gram tu.  Derang main berkilo-kilo!

I salute your effort to market your product but being a good sales person doesn't require you to be that aggressive. 


Cuba-cubalah bawak bertenang.  Kannn?

Oh yes, by the way kak.  Your Nasi Lemak Panas sangat sedap.
Jangan ingat we don't recognize you.
Dunia ni kecil saja.
Pusing-pusing ke situ juga.

  • Share:

You Might Also Like

0 ulasan