Entri Separuh Basi - Gawai Dayak 2012

By Mizz Coki - Jun 17, 2012

Halop!
Kembali lagi dengan entri separuh basi katanya.
Sekarang dah tengah bulan Jun so dah dekat 2 minggu dah Gawai Dayak berlalu pergi.

Tahun ni tak berapa nak berGawai sebab baru dua minggu lepas, makcik kepada hubby (kakak kpd ayah mertua) meninggal jadi sebagai menghormati dan berkabung kita buat lite-lite sajork.
Takde open house ala YB dan VVIP macam tahun-tahun lepas.

Seriouslylah kan, since my father passed away, Gawai dan Krismas tak macam dulu.
Kalau selalu mesti seronok dan we really look forward nak celebrate sebab mesti ada berbalas-balas kunjungan.
Pastu before midnite kan, mesti sibuk call sana sini dan update tentang kesibukan kat rumah, yang sini tengah masak yang sana tengah buat biskut lah, gantung langsir lah.

Well back to our house.....
Kiterang just prepare apa yang patut.
Walaupun tak menyambut secara teknikal nya tapi tetaplah ada something untuk dihidang kut kut ada visitors yang tersesat ke rumah.



Kek ni sedap gilos.
Very moisty pastu bijik Poppy tu crunchy2 bila dikunyah.


Kalau kat Sarawak, 'Kuih Chap' atau Kuih Bunga Ros.
Kalau kat Indonesia pulak;
Kembang Goyang.




Lama tak memasak.
Not bad jugak buat lauk pauk semua tu.
All done within 2 hours.
Express!

Tapi yang paling sedih kan....
Lama dah aku simpan dan pendam citer ni.
Tak berani nak bising-bising kat Facebook kang ada kena saman kang.


Jambangan bunga untuk pusara ayah.
Mak donate kan aja bunga ni untuk church.
Sorry Dad, we couldn't make it this year.
Things did not go well as planned.
We miss you so much....

Kami dah beriya-iya on the 31st May nak pergi menziarahi kubur beliau.
Sampai sana kan, nampak pagar kena mangga.
Bukan sebijik dua tapi aku rasa dalam 5-6 ketul mangga OK?
Bukan mangga buah tu tau, mangga padlock.

Then, Mom recalled.
AJK Kampung pergi kuncikan pagar tu sebab ada kes rempuh masuk.
Kubur kan orang tanpa kebenaran.
Kubur sapa mak?  Aku bertanya.

Mak bagitau .. ayah selebriti, merangkap bapak mertua selebriti ni meninggal.
Anak yang meninggal ni seorang lady rocker, hubby dia pun rocker famous, satu Malaysia kenal so no need for me to elaborate korang dah tau hints dia.
Dia tak boleh dikuburkan kat situ sebab kubur tu adalah kawasan untuk penduduk kampung kami.
So, what happened was derang pergi pecah masuk dan kuburkan dia kat situ.
Marah pun ada jugak time tu.
Bayangkan dalam panas terik, dahlah terkejar-kejar dengan masa.

..... tapi....
dalam kereta aku pun terpikir jugak.
Things happen for reasons right?
Dia cuma nak dikuburkan di sebelah isteri dia.
Itu saja masalahnya.

Takpelah Dad.
This entry I dedicate to you.
Happy Father's Day to you my Hero.
You're always missed and remembered by us.
Love you.

  • Share:

You Might Also Like

2 ulasan