Kisah Baju Ketat

By Mizz Coki - Mei 15, 2011

Pada satu malam Sabtu tanpa menonton AF9, saya duduk depan laptop sambil check Facebook.  Tiba-tiba anak dara saya datang mengetuk pintu.....

Gabby: Mama... Cikgu said ah, I have to change my uniform.  She said my uniform is too tight for me.

Saya:  Ah? Really?  Then what was your answer?

Gabby:  I told her, there's no size for me but she said if no size then just go to the tailor.

Saya:  Why didn't you tell me earlier?  Do you know that tomorrow I'm gonna see Aunty Ah Yen to send my kain.  *sedih dengar jawapan anak macam tu*

Gabby:  Oh, OK.  Cool.  Can I follow you tomorrow then?

Saya:  Sure!  Why not!  I was about to tag you along just to check your size.  OK, we go early.

Gabby:  Thanks Mama, good night!

Kannnn???? Mesti korang kat luar sana kata Mizz Coki jahat tak peduli anak.  Sapa tak peduli anak yang oi. Dahlah satu-satunya racun dan penawar kami.  Sebenarnya hajat memang nak bawak pergi tailor besoklah tu.  Masa bulan Januari dulu, baju sekolah lama dia masih banyak yang boleh dipakai sebab kami selalu beli baju dia sekali balun 5-6 pasang (baju beli tahun lepas).  Jadi satu hari satu baju seragam sekolah dia pakai.  Masalahnya, anak dara saya ni cepat membesar dan memanjang.  Baru darjah lima umur dia genap 11 tahun bulan November ni tapi tinggi dia dah capai 152cm, berat pulak hari ni 76 kg.  Berat kan?? Tu dah turun 4 kilo, kami timbang dia bulan lepas kat shopping mall.  Takpelah nak, Kamdar tengah buat sales Hari Gawai sekarang ni, elok bonar lah tu kita poi shopping besok eh.

Bercakap tentang baju sekolah kan, tadi ternampak satu gambar kat internet.  Eh, kenapa sekolah kat Malaysia tak buat baju sekolah budak perempuan macam dalam gambar kat bawah kan?


Nah.  Ce tengok, ce tengok bebetul.  Ini untuk pakaian budak-budak non-Muslim.  Kalau yang Muslim, cuma tinggal panjangkan lengan tu, dan labuhkan gaun tu jadi lah jubah.  Ngam pulak kaler tu dengan tudung putih.  Bersopan pun bersopan, comel pun comel kankankan???

Ish.  Ada projek ni takleh lepak lama-lama sini.  Nak buat satu lagi blog baru.  Teruja lepas tengok blog SAYA NAK KURUS.  

Nanti saya sound uols hoccay??

Bebaiii!!



*** Mizz Coki ***
Pecah kaca atas simen,
Lepas baca harap komen!

  • Share:

You Might Also Like

3 ulasan