Lain Padang Lain Belalang, Lain Orang Lain Style Kerja Dia, Sayang......

By Mizz Coki - April 09, 2011

Kenapa?

Tak boleh terima perubahan ke?

Bila Coki mengganaz, aaarrr.. rawwrrr!!

Ini kisah kat ofis saja nak share kat sini dan mungkin korang kat luar sana ada yang pernah menghadapi situasi seperti yang Mizz Coki alami.  Mizz Coki dah kerja kat tempat baru ni masuk 5 bulan setelah berada di tempat lama selama 10 tahun.  Tempat lama dulu memang sangat hebat beban kerja dia.  Pokoknya semua kena bekerjasama supaya kerja dapat berjalan dengan lancar.  Tak menang tangan dibuatnya, mana nak terima panggilan masuk, mana fax yang datang macam tsunami.  Dengan boss yang cerewet lagi, pokoknya memang tak menang tanganlah sebab kita pegang satu negeri Sarawak.



.... tiba-tiba....

Masuk tempat baru.  Pusat tanggungjawab yang sangat kecil.  Panggilan telefon paling banyak pun 3-4 kali sehari.  Workloads tak berat sangat walaupun satu bulan tu Mizz Coki kena attend mesyuarat 5-6 kali.  Tak kisah, nama pun mencari sesuap nasi kan?  Kita redha kan ajelah.  Mizz Coki sangat senang hati dan gembira kerja kat sini.  Hubby pun kata Mizz Coki bertambah ceria dan kurang stress sejak kerja kat sini.

... tapi kan, pada satu hari Mizz Coki kena sound sebab benda remeh-temeh.  Tapi Mizz Coki nak berterima kasih dengan Puan F. sebab dia sangat jujur dan Mizz Coki dah anggap macam adik sendiri.  Dia seorang yang sangat memahami dan selalu backing Mizz Coki.  Dia bagitau lah dengan cara lembut, Ohhh memang dia seorang yang lemah lembut dan penuh sifat keibuan.  Dia bagitau masa Mesyuarat Pentadbiran (Mizz Coki tak ikut sebab jaga suami kat hospital haritu) ada suara-suara sumbangsih di belakang membuat aduan tentang Mizz Coki yang kerja ikut sesuka hati.  Antara tuduhan yang dilemparkan;

Mizz Coki suka bagi kerja last minute.  Kalau suruh fotostat, mesti bagi lepas pukul 4 petang.  Mereka nak cepat balik kan??? Jadi mereka kata Mizz Coki selalu bagi kerja last minute, on the dot!
Mizz Coki kata:  Memang bagi time tu sebab boss kan baru sign.  Kalau Mizz Coki bagi keesokan paginya makin la teruk last minute katanya!  Bukan bermakna kita bagi time tu, korang kena kerjakan jugak.  Tu kerja membabi buta namanya.  Kita mesti pandai bahagikan masa, tengok mana yang urgent mana yang tidak.  Dulu, assistant Mizz Coki sangat bijak membahagikan masa.  Bayangkan longgokan surat-surat masuk yang nak direkod, mana lagi nak difail, kerja-kerja fotostat dan agihan surat.  Mana yang kurang urgent dia kemudiankan.  Dia bukan kerani OK?? Dia cuma PEMBANTU AM PEJABAT.  Aku rasa malu kat korang yang konon-konon sekolah tinggi dan berpangkat kerani.  

Lepas tu kan, mereka kata, semua surat yang dah dibuat salinan kepada Pengarah, dihantar balik kepada mereka.  Mizz Coki tak simpan dalam fail dan macam-macam lagilah.  Yang Mizz Coki hairan bin ajaib binti pelik, surat-surat untuk difail paling banyak pun 3-4 keping je sehari.  Korang tau tak assistant haku dulu satu hari tu dekat sejengkal tau surat-surat nak difailnya.  Semua kerja siap tanpa rungutan!!

Mizz Coki kata:  Kan Setiausaha jaga semua fail sulit dan memo-memo boss, kankankan? Kalau benda yang namanya surat general, surat am, surat umum, kerani fail lah yang akan rekod dan fail.  Surat dari boss balik ke pentadbiran?  Sila lihat dan perhatikan baik baik dulu.  Kalau surat tu ada tandatangan boss dan dia letak 'file' jadi korang fail la.  Tak susah.  Bukannya banyak pun. Lagipun, kalau aku yang fail kan bukannya taruk dalam fail kosong pastu peram dalam kabinet?? Benda tu nak kena rekod dan fail tu kena ada nombor folio OK? Ni menda-menda alah MS ISO bukan sekati mak bapak ko nak bukak bukak camtu jek. Lain kali guna otak sikit.  Kenapa?  Susah sangat ke nak buat kerja-kerja fail sebab ko sebok nak online manjang pastu bila dah bosan dok ofis pergi hilang turun bawah ke merendek kat mana-mana.  Huhhh!

Mizz Coki sebenarnya dah kena bagitau dengan Setiausaha sebelum ini.  Dia mintak Mizz Coki tolong bertegas sikit sebab memandangkan dia dah lama kat situ ramai yang pijak pijak kepala dia.  Jangankan fotostat surat sendiri, dia punya kerja sampai tolong punch card orang lain yang ghaib dari ofis sampai dia lupa nak punch kad dia sendiri.  Sebab itulah Mizz Coki suka ofis lama, mesin fax, mesin fotostat dan fail-fail am/sulit semua dalam bilik Mizz Coki.  P.A. yang lama pernah bagitau Mizz Coki nama beberapa orang yang tak begitu 'mesra alam', bila disuruh buat kerja mereka macam 'reluctant', tak ikhlas nak buat.  Mizz Coki ni memang sangat sangat jarang keluar ofis kecuali buang air atau beli jajan kat Kedai SIHAT kat bawah.  Lunch time tu memang main games dan tidur.  Kalau adik Mizz Coki call ajak keluar barulah Mizz Coki keluar tu pun dalam 1-2 kali sebulan.  Yang lain - lain tu, kalau hari Jumaat kuss semangat, pukul 11:10 am dah berduyun-duyun keluar.  Mizz Coki memang perhatikan.

Pandai-pandai kata orang tak reti buat kerja.  Lagiiiii baik daripada keluar dari ofis waktu pejabat sebelum waktunya dan balik tah tak tau bila.  Kalau sapa-sapa yang kenal dan satu ofis ngan Mizz Coki kalau terbaca benda ni, untuk pengetahun korang Mizz Coki tak kecik ati cuma sentap sikit sebab sifat tak profesional korang yang sungguh memalukan.  Mizz Coki dok kat HQ tau tempat korang bermasalah tapi Mizz Coki tak peduli dan berharap dapat membawa perubahan.  Mizz Coki sangat berterima kasih dengan Puan F. yang banyak membuat perubahan dan merubah perangai sesetengah staf tu sikit-sikit.  

Kalau korang pernah kena situasi ini, Mizz Coki nak pesan.  Jangan cepat melatah.  Korang duduk tenangkan diri dulu.  Mizz Coki katakan pada diri sendiri buat apa nak sakit hati kan sebab hanya Boss saja yang tau buruk baik seorang P.A.  sebab kita kerja secara direct di bawah boss.  Jadi buat apa nak takut dan marah kankankan?

... Cuma lepas ni, Mizz Coki akan berhati-hati bak pesanan sorang doktor tu, "kat sini, semua bermuka manis dan sangat mesra, tapi di belakang... derang tikam ko habis-habisan".  Mizz Coki jawab doktor tu balik, "Doktor, I came from hell, this place is nothing compared to my previous office".  

Sebenarnya, derang takde sangat buat kerja sebab masa FREE kan? Jadi digunakan sebaiknya untuk bergosip dan menghentam orang lain.  Lumrah manusia.

Tapi, ingat,... u have messed up with a wrong person, I mean korang dah main api dengan orang yang salah.  Siapa orang kanan boss???  Ko ada????

Awas ye...!



*** Mizz Coki ***
Pecah kaca atas simen,
Lepas baca harap komen!

  • Share:

You Might Also Like

5 ulasan