Kenapa Kadang-Kadang Saya Malas BerBLOGWALKING??

By Mizz Coki - April 20, 2011

Kenapa kau tanya?

Perlu nak tau?

OK.  Blogwalking ni bagus sebenarnya untuk kita mencari kenalan baru di samping mencari idea untuk update blog.  Selain daripada itu ianya secara tidak langsung dapat membantu dalam menaikkan trafik ke blog kita.  Haku suka berBW tapi dalam dunia ni ada tiga (3) benda yang membuatkan haku tak berapa gemar sangat kalau sesuatu blog tu bila kita klik aje;

1.  Lagu/Video dimainkan secara otomatik.  Bayangkan time tu tengah malam (haku suka surf internet sampai jauh malam) sedang asyik melayan BW dan speaker tengah ON.  Tiba-tiba lagu keluar dengan kuatnya sampai melompat cik hubby yang sedang nyenyak tido.  Sebenarnya speaker dah slow tapi heran pulak haku cemana bunyik lagu dalam blog tu boleh jadi kuat sangat.  Bayangkan kalau speaker tak dikecikkan bunyi.  Hampeh.

2. Blog comel bola bola api.  Yang ini boleh mendatangkan marah.  Blogger pompuan lah yang suka buat ni.  Ada salji berguguran + background lip lap lip lap + Kartun yang siap greetings Hai di kiri kanan, cursor bunga matahari/bunga taik ayam sampai tak boleh nak klik sebab salah 'aim' + terlalu banyak animasi (kartun atas bawah kiri kanan) + guna font yang juling mata nak membacanya. =  I SAY BYE BYE TO YOU!! Iye, tau, blog kamu memang comel tapi tolonglah.... kurangkan sikit grafik tu SEBAB LOADING JADI LAMBAT OK? *hair flip

3.  Gambar sebesar alam semesta.  Adoi, tak reti ke nak downsize kan gambar yang oi??  Taulah gambo yang kamu hambik tu cantik, guna DSLR, mabeles, klempes.  Boleh tak tolong tecik kan dulu?  Kalau pembaca nak sangat nengok gambo kamu tu, derang boleh klik kan aje, tak susah.  Dahlah dengan layout yang berat ditambah dengan gambar sebesar skrin PC sampai 7-8 gambar dalam satu entri.  Sampai tahun 2020 pun tak habis loading.  Lambat!!

Ingat, kebanyakan pembaca membaca blog dari pejabat.  Betul, kalau ikut rating kan, pembaca paling banyak pada hari bekerja dan kurang pada hujung minggu.  Internet kat pejabat kan kena kongsi ramai-ramai jadi connection dia lambat.  Bila masuk blog-blog yang bermasalah ni memang takde chance lah.  

So, cuma pendapat jujur dari haku.  :D Kalau terasa tu mintak maaf aarrr..  cuma pendapat aku je, diulangi, cuma pendapat aje.



*** Mizz Coki ***
Pecah kaca atas simen,
Lepas baca harap komen!

  • Share:

You Might Also Like

14 ulasan