Catatan Hujung Minggu & Review TVi RTM (Channel 180 di Astro)

By Mizz Coki - April 17, 2011

Hari minggu takde apa nak dibuat.  Takde apa nak dibuat bermaksud dok rumah, tengok TV, blogging dan menjahit felt.  Pagi pagi dah bangun walaupun malam tadi tidur pukul 2:40 pagi.  Kenapa??? Adalah masalah komunikasi sikit, yang haku dok menunggu bapak mertua ku balik tak sampai sampai rumah.  Dia balik kampung mengundi tapi orang rumah tak bagitau aku yang dia tidur kat rumah adik ipar aku.  Sudahnya aku mengamuk pukul 2 pagi sebab aku dok menunggu kepala dah pening, dahler lapar, sempat gak aku colek sesudu kuah kari dalam mangkuk kaserol lam esbok.  Sabar Mizz Coki, sabar...   Bangun pagi awal gila pukul 6:50 gitu korang kirela berapa jam haku tido.  Pepundi kencing rasa nak meletop sebab banyak minum air kut.  Bila mata dah terbongkang luas, mulalah aku bukak laptop putih suci murni ku ini.  Hubby pulak pukul 7:45 dah sound aku nak breakfast kat luar ke tidak, aku jawab of courselah darling.  Sesi membalas dendam sudah terpana dalam otak sebab kan semalam aku nangis sebab Ah Seng tutup stall kan?  Haha.

Tutupp???!!!!  Sekali lagi aku dikecewakan oleh Ah Seng.  Rasa putus cinta pun iye jugak.  Dahsyat kan penangan Ah Seng ni?? Haha. Sudahnya hubby pun membelok ke arah Daily Food Court.  Order Teh O kecik dan Kolo Mee yang rasanya tak seberapa haku gagahkan tekak untuk menelan tapi tiba-tiba mata aku terpandang satu stall jual kuih.  Eh, ada popia basahlah!  Haruslah haku merembes sebab popia basah adalah kesukaan ku.  Sedap tau.  Ada taugeh, sengkuang, sos kacang, tauhu cincang, aduimakkkk... dengan kulit popia yang tipis lembut pastu aku pilih yang pedas untuk dibawa balik ke rumah.  Ramai rakyat kat rumah haku hari ni, sebab adik ipar aku dan anak-anaknya tidur kat rumah kiterang. Tak lupa jugak aku rembat 5 ketul pulut panggang sebab aku tau mak mertua haku suka pulut panggang.  Sampai kat rumah haku sambung kerja menjahit felt sampai la waktu lunch.  Tak makan nasi tengah hari ni sebab haku kan dah membalun nasik semalam siap dengan kari ayam lagi.  So lunch aku hari ini ialah dua ketul sosej ayam direbus, setengah biji epal hijau dan sebiji pisang.  Sebelum tu aku dah minum shake SlimDietII biar kenyang sikit.  Sosej dua ketul tu takat taik gigi je buat haku.  

Petangnye pulak hubby ajak pekena ABC dan rojak.  Rojak?? Hmmm.. OK mari berfikiran positif.  Rojak kan ada sayur dan buah kankankan? So OK.  Projek ON.  Haha.  Tapi haku tak order ABC, cuma kita tapau je bak balik umah.  Haku cuma order White Lady je.


Ini White Lady.  Manis masam segar. Terliur haku dengan gambar ni.  Ciss!

Sampai rumah siap tengok channel 180 wa cakap lu.  Channel TVi RTM tu.  Adoi bukan main lagi satu rumah gelak sakan tengok klip video lagu Iban dan Bidayuh macam semborono aje derang ni.  Adoi, bukan nak mengCONDEMNkan artis negeri sendiri ada yang nyanyi mendatar dahla kualiti bunyi macam rakam guna henpon aje.  Tiba-tiba ada satu klip video ni haku dah melopong dah sebab nampak familiar sangat 'model'nya.  Hubby dah gelak dah sebab my beloved friend alahai si Loli dalam TV!!


Hahahah!!  Aksi Loli tengah 'putus cinta' sebab bf dia syok kat orang lain.  Oh ya, bf Loli, si Caleb pun ada  berlakon dalam klip video ni jugak.  Luculah korang nok.  Komen aku tak banyaklah.  Cuma aku tak puas hati macam banyak sangat kekurangan TVi ni.  Tapi logik jugak sebab RTM kan, mintak maaflah RTM.  Kalau berita tu RTM memang terbaek tapi tidak rancangan dan pengacara mereka.  Korang pikirlah haku ingat kan si Alif AF8 yang suara bulat garau tu boleh baca berita pakai t-shirt??? Nasib baik dia pakai jaket kat luar.  Lepas tu cara dia baca berita memang macam baca Hollywood punya gossip.  


Ha.  Alif yang kanan sekali tu.  Dia pakai lebih kurang macam tulah masa baca berita pendek. Cara penyampaian pun masih kurang takpelah dia kan orang baru tapi cara dia sebijik macam narrating program masakan pulak. Paling aku suka pasal TVi sebab banyak tonjolkan adat resam dan budaya suku kaum di Sarawak.  Pokoknya sangat berinformasi dan informatif gitu.  Oh ya band hubby pun ada jugak disiarkan tapi hubby dah tak nge-Band lagi sebab banyak sangat komitmen dipikul.

OK.  Wah banyak pulak write up kali ni.  Heheh. harap korang tak bosan.  Esok kerja OK?  Malas rasa nak turun besok.  Badan lak rasa kena pukul, alangkah sedapnya kalau dapat diurut kan?  BN menang tapi tak isytihar besok cuti umum, huhhh!  Hampeh.




*** Mizz Coki ***
Pecah kaca atas simen,
Lepas baca harap komen!

  • Share:

You Might Also Like

2 ulasan