RUMAH PANJANG SANGAT GLEMER!

By Mizz Coki - Januari 12, 2011

Dah masuk dua minggu ini ai masuk Nuffnang dan kebanyakan readers suka cari keyword - RUMAH PANJANG. Huh?  Ada apa dengan rumah panjang?

Contoh rumah panjang di Eropah. - sumber: Wikipedia
Rumah panjang terdapat di pelbagai tempat di seluruh dunia, termasuknya Asia, Eropah, dan Amerika Syarikat. Dua jenis rumah panjang Eropah yang kini telah pupus ialah:
Jenis neolitik Danube (Bandkeramik) yang diperkenalkan oleh petani-petani yang pertama di Eropah tengah dan barat sekitar 5000 S.M..  Rumah panjang penternak lembu Germanik yang termuncul disepanjang pantai barat daya Laut Utara pada abad ke-3 S.M. ataupun abad ke-4 S.M. dan mungkin merupakan perintis untuk sesebahagian jenis rumah Zaman Pertengahan, seperti Langhus Scandinavia, dan kelainan rumah panjang Inggeris, Wales dan Scotland, serta "Fachhallenhaus" Jerman dan Belanda.  Jenis rumah panjang Zaman Pertengahan di Eropah yang masih wujud termasuknya:  langhus Skandinavia ataupun Viking kelainan England barat daya di Dartmoor dan Wales jenis England barat laut di Cumbria "taighean dubha" ("blackhouse"), iaitu rumah panjang Scotland.

Huh.  Omputih zaman dolu dolu pun tinggal kat rumah panjang rupanya.  Hehe.  
Thanx Nuffnang, cek pertama Mizz Coki tiba dengan selamatnya Isnin lalu. $$ bolehlaaaa...

*** Mizz Coki ***
Pecah kaca atas simen,
Lepas baca harap komen!

  • Share:

You Might Also Like

4 ulasan